Saturday, December 12, 2009

Sankta Lucia i 35 grader

Svensk lussefest idag. Vi var tvugna att väcka Max efter en timmas tupplur för att inte missa lussefesten, så han var sådär lagom kul att ha att göra med... Riktig liten surkart, fast ganska gullig sådan! Så fort vi kom dit bestämde han sig för att det var alldeles för mycket folk och alldeles för mycket väsen, och vägrade att gå i närheten av det hela. Sen kom tomten, tack och hej, illvrål så Max fick sitta med pappa utanför och leka med stenarna på parkeringen. Sen gick lussetåget förbi, och Max fick nästan hjärtattack när alla vitklädda barn med ljus i håret gick förbi, då tyckte vi det var dags att åka hem... Jade fick se tomten, granen, luciatåget, leka lite och sjunga lite, så hon var ganska så nöjd. Förra året var det Jade som tyckte att hela luciafesten var riktigt ruskig, men hon överlevde och detta året gick det ju bra. Så till nästa år borde ju Max också tuffa till sig lite.
..
Dansa kring granen - lite midsommarkänsla över det hela....

Luciatåg med massor av söta lucior, varma små pepparkaksgubbar och små nissar.


Nu håller vi varann i handen, för här kommer tomten...

Och sytt har jag väl lite med. Kunde inte hitta mönstret jag gjorde till den här klänningen, så fick göra ett nytt. Den första blev inte alls så bra, för bred i ryggen och snedslån var för smal plus att nålen var kaktus och manglade sönder både tyg och snedslå. Tog ett tag innan tröghjärnan fattade att nålen var lika slö som ett baseballträ. Men men, duger till lekparksbesök.


lekparksklänning med söndermanglad snedslå.

Andra försöket blev bra. Mest för att jag bara gjorde ett framstycke och använde samma som bakstycke. Och för att jag bytte nål förståss, det var ju lite lättare att sy när det inte var som att försöka sy i betong med en tändsticka. Och maken är glad för det låter inte som vi har ett ånglok från 1800-talet i vardagsrummet längre. (Så här lät det med en slö nål :Ka-TOFF, ka-TOFF, ka-TOFF, ka-TOFF osv. Nu låter det mest som en symaskin med lite gnisselproblem. Olja ja, ska fixa det) Nu ska jag försöka att inte tappa bort detta mönstret iallafall. Fast å andra sidan vill jag ju inte sy nån mer sån här klänning nu när jag redan sytt två stycken...

Andra gången gillt!Align Left

18 comments:

  1. Haha, lucia i värme låter verkligen annorlunda.Men vad gör man inte för lite svenska traditioner. Max kanske fixar det nästa år..;-)
    Snygga klänningar som vanligt.Jag försökte mig på att göra en brödkorg, hur svårt kan det vara, tillräckligt tydligen för den vill inte.
    Nu måste jag göra en till. Hoppas beställaren nöjer sig med en i svart för det är det tyg jag har kvar nu....Den bruna får jag väl försöka fixa till så jag själv kan ha den..till trådrullar kanske? Eller som ryssmössa modell enorm?

    Och det där med nål- känner igen. Där sitter man och svär över att eländet inte funkar och det tar lååång tid innan man ens börjar fundera på om nålen är problemet...fast bara första gången...

    ReplyDelete
  2. Härliga bilder, silken Lucia fest! Mycket gullig kissekattens tyget, både klänningar är så gulliga, jag älskar kövertyger. jag ska nån gång i månaden skicka en liten hälsning till dig, i form av minipaket, för nu har jag australienadressen. och då får mitt mönster på klänningen med vingarmar, i olika strl. jag har samma problem hemma, hittar aldrig ett mönster när jag ska behöva det. vad kan det vara?

    ReplyDelete
  3. Ja, det ser minst sagt annorlunda ut med lucia tåg mitt i sommar värmen. Härligt med lite traditioner iallafall:)Du är verkligen en klippa på att sy fina klänningar till din dotter. Synd att det trasslade med Hello Kitty klänningen men det ser fin ut iaf tycker jag. Du och Alesia får mig verkligen att blir sugen på att sy i nått annat än mjuka tyger men vi får väl se när/om det blir av. Ha en fin tredje advent!

    ReplyDelete
  4. Härliga bilder! Så sött när barnen håller i händerna!
    Verkligen fina klänningar. Det måste vara skönt med lite värme ändå? Här börjar kylan komma nu...

    ReplyDelete
  5. Hi, hi, høres ut som om dere hadde en spennende luciafeiring!! Bildet hvor barna holder hverandre i hendene er supersøtt:)

    Og kjolene er så fine, godt det bare var nålen som skulle byttes for at det ble litt mer stille i stua!!

    ReplyDelete
  6. Konstigt att se människor med folkdräkter och lucior när det är sommar men jag antar att du vant dig nu. Kan man det?

    Söta små klänningar bilden på Kittyklänningen sitter som om det gjorts för klänningen.

    Och bilden på barnen när de håller varandra i handen är ju så söt. Det är sådana tillfällen men blir glad i hela hjärtat.

    ReplyDelete
  7. Verkligen en märklig blandning av midsommarstämning fast julgran...! Men jag tror att ju längre bort hemifrån man bor, desto viktigare blir det med traditioner!

    ReplyDelete
  8. Hihi håller också med om att det ser lite skevt ut =) Men det är mysigt med lussetåg ändå! Jag hoppas ni fick i er lite lussekatter och pepparkakor och kanske tom glögg också?

    ReplyDelete
  9. Vad söta barnen är. Ang. kommentaren på bloggen ag har fortfarande kvar av den rosa frottén och kan sälja lite till dig om du vill ha, förstår att du vill ha mera visst var den första biten bara runt en meter?

    ReplyDelete
  10. Oj! I Uppsala är det fruktansvärt grått, grått, grått... inte ens kallt. Firar man alltså lucia även i Australien? Med eller utan glögg? :)

    Vilket helt fantastiskt tyg i klänningen med ”pepparkaksgummor”.

    ReplyDelete
  11. Hej igen! Det ska vi absolut fixa, jag har flera meter kvar av den rosa. Maila mig på mannagryndesign@gmail.com så ordnar vi upp där.

    ReplyDelete
  12. Åh, det ser mysigt ut. Synd att lillkillen inte tyckte om det lika mycket. Säkert inte lätt med mycket ståhej. Det är ju inte så mycket som här i Sverige och man vänjer sig fort. Ska gå och titta på lucia ikväll, då min systerdotter sjunger med i kören i kyrkan: De är inte så kyrkliga i övrigt kan tilläggas. Själv har jag fått nog av att sjunga själv då jag sjöng singstar hela natten till idag med ett par goda vänner till oss. Det var mest jag som sjöng, sånt uppskattas kanske inte riktigt av alla om man inte är en stjärna på det! Men jag älskar att sjunga schlager. Det slutade med att de fick dra mig därifrån. Ha ha ha...kan tilläggas att jag är aningens hes i halsen idag. Ha en fin lucia! /petra.h

    ReplyDelete
  13. hehe, I dont know why, you and me are så conected. jag ska skicka mönster på det oxå. Och säg inte, "nej, det behöver du inte göra".kram!

    ReplyDelete
  14. ÅH vilka ljuvliga klänningar!!
    Mysigt att ni kan fira Lucia fast du är far away! Läskig fest dock...;o)

    ReplyDelete
  15. Hej det där med akvarium håller jag på med just nu. Mannen hade nämligen sönder vårat för några veckor sedan. Och i söndags när jag städade i tvättstuga kom jag på att det skulle kunna bli ett fint tittskåp. Du får hålla utkik efter det.

    ReplyDelete
  16. Nää, andra försöket som ni ha rfått se på bild kanske inte är lika likt en ryssmössa...men de första var betydligt större...:-)
    Nu räknar vi ned 3- 2-1 Tjohoo! Jullov jullov av med läxorna....jullov jullov på med pjäxorna (fast pjäxorna struntar jag i- tar symaskinen istället)

    ReplyDelete
  17. Det ser annorlunda ut, luciafirandet i värmen hihi...fast skall jag vara ärlig så hade jag hellre varit i värmen än i gråa mörkret...idag kom det lite snö här men nu är det redan borta och det är bara grått och mörkt och dystert...
    Tyget kom idag...så fint! Tack så jättemycket, synd bara att frakten gick på så mycket! Jag är nyfiken på vad du tycker om ditt tyg :)
    ha det bra

    ReplyDelete
  18. Jättefina klänningar! Otur med kantbandet! Dotterns hår fixar jag till med tvång :-/ Nja, sant till en viss del men hon får stå framför spegeln och så säger jag att hon ska få lika fint hår som pippi långstrump!

    ReplyDelete