Wednesday, August 26, 2009

Det är så svårt att hitta på rubrik, så jag struntar i den...

Jag blir tokig... Jade är så himla inni bängen envis att en åsna skulle skämmas. Pottan ska hon absolut inte sitta på, "I don't like my potty" säger hon så fort jag kommer i närheten med den. Inga mutor i världen kan få henne att sätta ned bakdelen på den där avskyvärda plastsaken. Knipa kan hon, fast det går ju bara så länge, sen skätter hon som en löptik över hela huset. Och bajsa tänker hon ABSOLUT inte göra på pottan. Så då kan ni ju tänka er hur kul vi har det just nu. Toaletten är farlig, ungefär lika farlig som pluggen i badkaret. Så toaletten är inte ens med i ekvationen här, trots egen toalettsits (som förövrigt passar utmärkt som huvudbonad). Och speciella My Little Pony trosor köpte vi, för vi tänkte köra lite med att man inte kan kissa på lilla Tootsie eller Blueberry eller vad de nu heter. Men det funkade inte heller - "mamma, I do poo on the horsie!"

Fast vad jag vet så är de flesta ungar blöjfria när de går till skolan, så än finns hopp.

Sydde ett par randiga byxor att matcha t-shirten med, och en randig t-shirt åt Max. Fast tyget är loppistyg och inte ren bomull, så vi får väl se om den duger och inte kliar för mycket. Tyget drog sig lite, men men... Suddiga bilder tyvärr, Max fick tag i kameran and the rest is history.

11 comments:

 1. Ja, ungar är roliga. Min son var likadan, men sen en dag så funka det bara.

  Vilket härligt regnbågstyg, hoppas att det inte kommer klia för det är helt underbart.

  ReplyDelete
 2. Jättefint! Hoppas det inte kliar!

  Ja, börja med Max innan trotsen kommer ;-). Köp fina trosor (kalsonger) till Jade, det gillar Louise. Hon vill bara ha Elias kalsonger med Blixtenbilar på :-).
  Ha det fint!
  /Anna

  ReplyDelete
 3. Det är ju lite pilligt med mönsterpassningen på randiga tyger, precis som du skrev, men du har ju lyckats perfekt! Härliga kläder!
  Jag badar inte heller om det inte är varmt i vattnet, jag har badat (egentligen bara fuskbadat med totten i knädjupt vatten) en gång i är när det var 23 grader i vattnet...

  ReplyDelete
 4. Så fine og fargerike klær! Håper de blir likt:)

  Og potte treningen går nok bedre etterhvert!

  ReplyDelete
 5. du får ta det lung lung, här fortfarande bajsas på blöjan, mer kunde jag inte göra, hon kysar på toan, men när det är dags hämta hon en blöja och jag få låt det vara.

  ReplyDelete
 6. hahaha, det låter som här hemma hos oss. Min tjej är även hon livrädd för pottan, vägrar sitta på toaletten och tycker att det är inga problem att gå runt med bajs i blöjan hela dagen. Jag tänker på ett Dr.Phil avsnitt där det var 2st 15åriga pojkar som fortfarande bajsade på sig eftersom de var rädda för att sitta på toaletten...

  ReplyDelete
 7. Hihi! Tror att det där löser sig ganska bra av sig självt...när hon är redo så är hon, liksom! Ingen idé att tjata...

  Snygga kläder! Härligt med regnbågstyg!

  ReplyDelete
 8. Haha, I know the feeling!! Hon blir nog redo sen ska du se...men du kan ju testa med att samla klistermärken/stjärnor. Varje gång hon går på pottan så får hon välja en stickers...välj någon sort som hon bara älskar, berätta innan t.ex. "att när du samlat 10 st så gör vi det här eller det här.." Fungerade för att få min äldsta kille att sova i sin säng och inte i våran varje natt...Tricket är också att inte kommentera "misslyckandena" heller, men haussa de lyckade tillfällena...men det vet du nog!

  Så fina kläder du har sytt också! Hinner ingenting just nu, ska återgå till lite jobbarbete som måste göras ikväll...grrr.

  ReplyDelete
 9. Min lilla är bara 16 månader än, så det är inte dags förrän nästa sommar. Pappa har förvisso letat fram en potta åt henne, och vill han potträna henne då han är pappaledig i höst så må han ju få göra det... Då får jag ju anledning att sy mååånga par byxor! Men jag tror inte det blir något av det projektet.
  Härligt regnbågsset!

  ReplyDelete
 10. Fina kläder till Max. Jag gillar också att sy klänningar och har samma funderingar som du hade nedan. Vad ska man sy till sonen? Han är stor nu, 8 år, och då tycker jag att det är ännu svårare, men en och annan tröja blir det.

  ReplyDelete
 11. Hej. Vill bara att du ska veta att jag blir så glad över dina kommentarer, de är alltid så fina och tänkvärda!

  Vet inte hur stort problem det riktigt är med din lilla tjej och pottskräcken - hon är ju inte så stor än och då är det ju väldigt vanligt och vips så går det över...

  Men OM det fortsätter att vara jobbigt så finns det ett väldigt bra och lekfullt sätt och det är just det som jag såg att "Fia" tipsade om i sin kommentar.

  Belöningssystem är oslagbart om man genomför det på rätt sätt och ett väldigt roligt sätt för ett barn att lära sig något nytt. Men det bygger på att man inte gör så stor grej av misslyckanden utan bara ignorerar det. Istället öser man beröm när barnet gör det man önskar. (All uppmärksamhet förstärker beteenden, så uppmärksammar man barnets "misslyckas" så ökar sannolikheten att barnet gör det igen.)

  Det är också viktigt att man i förväg sätter sig ner och förklarar att barnet ska få ett klistermärke (belöning beror på ålder, men för en treåring är ett klistermärke eller nåt jättebra) varje gång som hon kissar (eller bajsar) i pottan. Sen kan man göra en fin larv, eller nåt på ett papper, där man kan klistra in alla klistermärken. Och du är ju så himla kreativ...

  Om man vill kan man också lägga till att efter t ex tre klistermärken så får barnet nån slags belöning (kanske en extra saga, spela spel med pappa eller nåt)

  Det finns en hemsida som är väldigt fin, om man vill få lite tips: http://www.kidsskills.org/svenska/index.html

  Det var det. Men som sagt, Jade är ju så liten än, så det här kanske inte alls behövs. Men vem vet. Hon kanske sätter sig på tvären när det gäller nåt annat en vacker dag.

  (Jag har jobbat en del med just barn som vägrar gå på toaletten, eller som bajsar på sig - även om de barnen är lite äldre... (jag jobbar inom barnpsykiatrin om du undrar över mitt lite udda specialintresse.)

  Kram

  ReplyDelete