Saturday, February 13, 2010

Klänningar och Ikea. Och lite föreläsning....


Först ut är en klänning (nähä...) igen. Provsydde mönstret på ett gammalt loppislakan, ganska blekt men jag gillar blommorna. Tyvärr så syns inte detaljerna så väl pga det brokiga mönstret, men det är en veckmojäng eller vad det kan tänkas heta, frampå klänningen (syns nog mer på en enfärgad klänning) och en "tab" med knappar över. Stängs med ett dolt blixtlås i ryggen. Ska nog sy den igen, fast i ett enfärgat mönster!!

Och Ia Nyckelpiga nämnde något om betydelsen av Ikea för oss utlandssvenskar, så jag spinner vidare på det när jag ändå visar upp min ostrykta flodisklänning som Max använde som handduk. Iallafall då skulle jag tro att Ikeas betydelse för utlanssvenskar nog är svår att förstå av de som inte bor utomlands... Här finns ju inget H&M ens, så Ikea för svenskar är som Mecka för muslimer. Vallfärdar i massor, bara för att lägga sig ner och nästan kyssa nedersta plankan på bokhyllan Billy. Och tyger... Och alla" rummen" och möblerna ser så svenska ut, det finns svensk mat, svenskt godis, det finns till och med svenska människor där! Förmodligen bara svenska människor. Och möjligtvis en och annan tysk.
Och ja just det, jag vann en djungeltröja åt Max hos Hello syr och pysslar. Kunde inte ha kommit lägligare, då jag tror att hösten kan vara på väg. Max är sjuk, och behöver lite uppmuntring. Jag är sjuk med, och förutom uppmuntringen jag fick av tröjan som är på väg så vann jag en tävling hos Polkadott Syblogg. Så nu ska jag gå och sätta makens årslön på Lotto, för visst borde jag ta hem jackpoten medans jag har lite flyt? Då köper jag ett hus med trädgård i grannstranden Curl Curl beach, och flyttar hit mormor och morfar från Sverige. Och köper ett sommarhus i Sverige... Och ny symaskin, och coverlock. Spara så att vi har att leva på, och sen ge bort resten till folk som verkligen behöver det. Undrar alltid varför folk (typ filmskådisar) behåller alla sina pengar, vad ska man ha så mycket pengar till egentligen? Behöver man egentligen åtta massiva hus i olika länder, femhundra par skor som bara används en gång, handväskor för flera tusen osv? Helt sjukt, kosten av en handväska skulle kanske kunna ge rent vatten åt en familj i ett år. Puts things into perspective liksom....

18 comments:

  1. jajajaja, din dröm av simma i havet gjord av dollars gör mig skratta, som alla andra inlägg. men visst säger man på spanska "soñar no cuesta nada" förresten övar du din spanska om du tävlar en gång till hos mig, fy vad du har tur! du vinner alla tävlingar, jag vinner inte men jag har slutat tävla. man kan inte vinna om man inte köper lotto, det gör jag aldrig, för min tur är kosntaterat inte den bästa för spel. inte för kärlek heller, vad fan har jag tur för? åh, ja att hitta tyg på lopis, men det har vi alla, jajaja
    fina klänningar och jag älskar att du testar dig på nya modeller, jag är lite fegis på det, förstår inte mig på mönster och måste rita de själv, thats why.
    ikea ja, det förstår jag, precis som när man gå inn i salsa klubbar och discosalsa och spelar kubansk musik, känns i hela kroppen, estes donde estes. men jag dansar inte så bra, hihihihi. kram och skratt!

    ReplyDelete
  2. Att jag aldrig tänkt på att provsy mönster i gamla påslakan. Om de sen blir så lyckade som ditt exemplar blev så har man ju tur.

    ReplyDelete
  3. Kommer att skriva lite om IKEA snart men kommer nog inte att tráffa sá mitt i prick som du. Du ár helt underbar i dina beskrivningar.

    ReplyDelete
  4. Fina!
    Så roligt att du skriver att hösten är på väg.. känns så omvänt. Men det är ju det det är!
    jag är ju inte svensk, så Ikea för mig är ju inte kanske riktigt samma sak, men är nog så kul ändå att åka dit!

    trevlig alla hjärtans dag!

    ReplyDelete
  5. Fina klänningar! Tycker tyget på den översta är jätte fint, synd om det är blekt men det kan man iaf inte se på bilden. Jag skrattar gott när jag läser din beskrivning av Ikea, kan tänka mig att det är så för er som inte bor i Sverige. Ikea är bäst även för mig som äntligen har ett Ikea på 15 mils avstånd, mot tidigare 60 mil=hopplöst långt:)Ha en trevlig alla hjärtans dag!

    ReplyDelete
  6. Den översta klänningen som du sydde på prov är ju helt juvlig!!! Gillar lösningen med de dekorativa knapparna framtill. Känner igen det där med att vallfärda till Ikea. Bodde själv i London 95-97. Det jag saknade mest då var riktigt riktigt salt godis. Som tur var hade de djungelvrål på Ikea!!! Åh visst har man drömt om vad man skulle göra för pengarna om man hade haft turen att vinna stort nån gång. Resonerar precis som du...vad fan är pengarna värda om man bara sitter på de?!! Materiellt överflöd är ju inget man vill ha heller...nä dela med sig är det ända rätta:)

    ReplyDelete
  7. Gillar också "provklänningen". Lycka till med makens årslön och hoppas att mormor och morfar går med på att bli flyttade. Jag vet - om du vinner obegränsat med pengar kan du alltid bjuda ner alla oss sybloggare för en IRL-syjunta i solen! ;)

    ReplyDelete
  8. Så fina! Var det svårt att sy det där vecket på provklänningen? Jag ahr sett den modellen förr och tycker den är så söt :-)

    ReplyDelete
  9. hihi, hoppas att inte maken har något emot att du satsar årslönen på lotto...:-)

    Förslaget om IRL syjunta i Aussieland låter som ett bra sätt att använda en storvinst...lite sol och värme hade inte suttit fel!

    Vet inte om jag hunnit med att stoppa Hello men jag har (äntligen) hittat landskapstyget i bomullsväv....ska kolla hur mycket det är egentligen...

    Have a happy valentine!( här är det äldste sonen som firar mig, mannen säger mest "är det dags för det där nu igen...suck och stön" varpå jag säger att han inte behöver fixa något, för jag har ingen lust att få något från någon som bara känner sig tvingad...men dagen är ju inte slut än..men hoppet är litet. Något är ju alltid kul...)

    ReplyDelete
  10. :-) :-) :-)
    Jättefin klänning också....

    ReplyDelete
  11. Så söt den rosa klänningen är med veckmojängen det ser ut som ett motveck.

    Grattis till vinsterna, tredje gången gillt brukar man säga eller hur.
    Och du är nog rätt person att vinna eftersom du skulle tänka på någon annan än dig själv.

    ReplyDelete
  12. åh förstår din frustration över att inte hitta bra tyger! Jag använder nästan alltid muddväv till kantband och ärmmuddar. I undantagsfall tar jag interlock eller trikå. Men det är klart att kvaliten på muddväven spelar stor roll.

    Om du vill kan jag köpa muddväv och skicka till dig. Om du säger vilka tyger du beställt kan jag nog veta vad som matchar :-) Hojta till i så fall!

    ReplyDelete
  13. Gillar din moraliska ståndpunkt när det gäller det materiella. Stenhårt. HAar heller aldrig förstått tjusningen i ett märkesplagg eller en väska med tingel tangel som har ett konstigt otympligt stort metallemblem som skriker DG och egentligen har man ju ingen aning om vad DG är, varför inte ha en väska med sina egna initialer AC, skulle make so much more sense liksom. Lätt är det att falla in i mycket vill ha mer men när allt kommer omkring så är det ju ändå vikten av att ha nära och kära runt omkring sig av mer betydelse än att kunna show off den senaste modellen av flat screen TV i, inte bara ett rum, utan typ alla. Vi hör till de få familjer som fortfarande har en gammal dinosaur TV (tar ju så ohyggligt stor plats och är gräsligt ful men vad sjutton - kanske att jag borde måla TVn eller klä den i något virkat föresten...) uppställd i vardags rummet, framför IKEAS billigaste (och minsta) soffgrupp. Och that is it! TVn funkar och kommer att fortsätta stå där tills den brakar samman. Sen köper vi en ny glimmig flat screen... När vi behöver. Datorn funkar som vår TV nr 2 för barnen på fredags kvällen, så vi kan kolla American Idol som blivit inspelat tidigare i veckan... Maken min jobbar för en sån där familj med 6 olika villor och stora rancher världen över... Har aldrig träffat några mer olyckliga och frustrerade månniskor och stackars barn. Dom har ALLT utom mamma, pappa och kompisar. Och absolut inga hemsydda klänningar eller virkade mössor... Jag skulle göra precis som du om jag vann högsta vinsten. Spot on!
    Kram för en bättre värld att leva i.

    ReplyDelete
  14. Syns den øverste kjolen ble kjempefin!! Gøy å prøve litt nye mønster innimellom.

    Fint at du har Ikea i nærheten da, så kan du få litt følelse for Sverige innimellom!!

    Og så er jeg spent på om du har vunnet lotto også, du har ihvertfall vært riktig så heldig i bloggkonkurransene:)

    ReplyDelete
  15. Så härliga klänningar och vilken tur du haft.

    ReplyDelete
  16. Japp!!
    H&M ochsá, átminstone nár man bor här!! ( Vi har 3 st i Málaga)

    ReplyDelete
  17. hei,
    klart jeg vil sende deg Welinders mønster!
    Si ifra hvis det er andre mønster du vil ha også:) og hvilken størrelse.

    Send meg gjerne en mail, siri_ruud@hotmail.com.

    Vi høres!

    ReplyDelete